VOORWOORD

MARLIES

‘De werkgevers sturen de laatste jaren vooral aan op een vorm van terug naar af’

Beeld Doon van de Ven

Gewoon goed

Hoe zat het ook alweer met wat we 'goed werkgeverschap' noemen? We zouden het door alle ontwikkelingen bijna vergeten. Daarom, voor wie het nog niet wist of is vergeten: goed werkgeverschap is niets meer en niets minder dan dat een werkgever gewoon goed zorgt voor zijn personeel.


Zo bestaat er ook goed werknemerschap. En als beide partijen zich nou maar gewoon aan deze simpele opdracht houden, komen ze er samen wel wanneer zich donkere wolken boven hun hoofden samentrekken. Een kwestie van geven en nemen, zou je kunnen zeggen.


Nu is het de laatste tijd aan werkgeverskant wel heel veel nemen en weinig geven. Waar het cao-overleg toch vooral bedoeld is om de werknemers mee te nemen in de verdere vaart der volkeren sturen de werkgevers de laatste jaren vooral aan op een vorm van 'terug naar af'.


Verslechteringen dus in plaats van verbeteringen. Terwijl er niet eens donkere wolken te zien zijn! Het gaat juist hartstikke goed met de meeste ondernemingen. Het geld kan niet op.


Het zal de tijd van het jaar wel zijn, maar terwijl ik dit opschrijf, dringt de vergelijking met Scrooge van Charles Dickens zich steeds meer op: de rijke gierigaard die drie geesten op bezoek moest krijgen om te leren inzien dat gedeeld geluk niet anders dan dubbel geluk oplevert. Win-win, zogezegd.


Dit beeld spiegel ik de werkgevers met wie ik onderhandel regelmatig voor. Niet altijd met succes, helaas, maar de aanhouder wint. Mijn wens verderop in dit blad om te komen tot een helpende hand voor werknemers met schulden, past binnen mijn streven. Of om er nog maar een gezegde tegenaan te gooien: wie goed doet, goed ontmoet.


Mijn boodschap zal duidelijk zijn. Het is tijd om mijn betoog af te sluiten. Resteert mij alleen nog jullie allemaal een gewoon goed 2020 te wensen. Niets meer, en niets minder.

MARLIES POSSEL,
Bestuurder FNV Zakelijke Dienstverlening