REPORTAGE
Inspiratiedagen voor (bijna) gepensioneerden
PENSIOENPROEVERIJ
Tekst Eline Bosman Beeld Jeroen Dietz
DE EEN WIL HET WERK RUSTIG AFBOUWEN, DE ANDER COLD TURKEY STOPPEN
Als je met pensioen gaat, verandert er veel: een nieuwe levensfase breekt aan die je helemaal zelf kunt vormgeven. Maar hoe doe je dat? Om daarachter te komen introduceert de FNV de PensioenProeverij. Twee dagen vol inspiratie en inzichten rond het pensioen.
Op een zonnige dinsdag druppelen om 10 uur ‘s ochtends zestien deelnemers een voor een binnen. Sommigen komen alleen, anderen komen met hun partner. Iedereen groet elkaar en stelt zich aan elkaar voor. Er zijn deelnemers uit het hele land aanwezig.
Nog jaren door
Hennie Verhagen en Anneke Rosloot verzorgen de PensioenProeverij. Zij zijn zelf al met pensioen en vinden dit een mooie invulling van hun tijd.
Hennie: ‘Het begeleiden van studenten, geven van instructies, ondersteunen en zoeken naar oplossingen was mijn passie in de tijd dat ik werkte als praktijkopleider en wijkverpleegkundige. Deze kennis en ervaring zet ik graag in bij deze PensioenProeverij.’ Anneke komt uit een heel andere hoek: ‘Ik heb gewerkt als casemanager in een penitentiaire inrichting waar ik gedetineerden begeleidde met hun re-integratietraject. Sinds april 2022 ben ik met pensioen, waar ik even aan moest wennen maar nu volop van geniet.’ En hier staan ze dan, voor een groep van zestien (bijna) gepensioneerden. Klaar om hen twee dagen te inspireren en te begeleiden bij opdrachten, quizzen en het volgen van workshops.
Als alle deelnemers een plekje hebben gevonden en koffie of thee hebben gekregen, is het tijd voor een voorstelronde. Waar werk je of heb je gewerkt? En wanneer ga je met pensioen of ben je met pensioen gegaan? Een van de deelnemers vertelt: ‘Ik werk in het onderwijs en mag nog drie schooljaren door werken tot ik 67 ben, maar ik bekijk per jaar of ik niet toch al eerder met pensioen wil.’ Een andere deelnemer is op zijn 57ste gestopt met werken: ‘Noodgedwongen vanwege verschillende ziektes.’ Daarnaast zijn er deelnemers boventallig verklaard waardoor ze eerder met pensioen gaan, deelnemers die het liefst nog jaren door willen werken en deelnemers die twijfelen. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Er wordt vol enthousiasme verteld en geluisterd.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Daarom vindt 70 procent van de FNV-leden de PensioenProeverij een goed idee:
- Stilstaan bij de toekomst
- Goed afronden van je werkende leven
- Nieuwe levensfase verkennen
- Omgaan met veranderingen
- Aandacht voor vitaal ouder worden & zingeving
AANMELDEN
Wil jij ook (gratis) deelnemen aan een van onze PensioenProeverijen? Ga dan naar fnv.nl/pensioenproeverij en schrijf je in!
Cold turkey stoppen
Volgende vraag: welke verwachtingen van de toekomst hebben de deelnemers? De een wil eerst afbouwen in uren voordat hij met pensioen gaat, de ander wil cold turkey stoppen en drie maanden naar het buitenland om niets te doen. De een twijfelt of hij in zijn eigen branche actief zal blijven, terwijl de ander al precies weet wat voor vrijwilligerswerk hij wil gaan doen. Sommige stellen kijken er enorm naar uit om meer samen op pad te gaan of meer op de kleinkinderen te passen. Andere koppels kunnen het juist niet eens worden over de invulling. ‘Ik zou graag veel reizen maken, maar mijn partner wil het liefst de hele dag thuis zitten’, vertelt een van de deelnemers.
Om 12 uur is het tijd voor de lunch. Iedereen krijgt een lunchbon en kan in het restaurant zelf een heerlijke maaltijd samenstellen. Smoothies, soep, belegde broodjes, salade, fruit, snacks; er is voor ieder wat wils. Het valt de deelnemers op hoe snel ze in één ochtend al een band met elkaar hebben opgebouwd. ‘Het is een enthousiaste groep’, zegt een van de deelnemers. ‘Iedereen is open, waardoor je elkaar snel leert kennen.’
Meer vertrouwen
Na de lunch volgt de workshop ‘Wat gaat er financieel veranderen als je met pensioen gaat?’. Zo is het pensioen voor de een goed geregeld, maar zijn er ook deelnemers die misschien nog iets bij moeten verdienen. De rest van de middag is er ruim de tijd om uit te wisselen wat werk eigenlijk voor de deelnemers betekent of heeft betekend. En dan zit de eerste proeverij erop.
Tijdens de tweede bijeenkomst, precies een week later, volgen de deelnemers een workshop ‘Vrijwilligerswerk’, ‘Actief en vitaal ouder worden’, maken ze met elkaar een wandeling door het park en wordt er gesproken over hoe je afscheid van je collega’s kunt nemen en hoe je een nieuw begin kunt maken. Een van de deelnemers zegt: ‘Door ieders plannen voor hun pensioen te horen, van rondreizen tot vrijwilligerswerk, heb ik nu meer vertrouwen dat de overgang van het werkende leven naar mijn pensioen goed zal verlopen.’
HOE NEEM JE AFSCHEID VAN JE COLLEGA’S EN MAAK JE EEN NIEUW BEGIN?
Aida Siegelschmidt (65)
‘Ik verlang naar de tijd dat ik niet meer moet’
‘Ik werk al bijna 45 jaar in de kinderopvang, nu als locatiemanager, 36 uur per week. Ik haal veel voldoening uit mijn werk en uit het contact met mensen. Ik ben er ook trots op dat ik al die jaren verantwoordelijk ben geweest voor het welbevinden van heel veel kinderen. Mijn plan is om over een jaar met pensioen te gaan. Mijn partner is al met pensioen. Ondanks dat ik bang ben om mijn werk te gaan missen, kijk ik er ook enorm naar uit. Als ik nu naar mijn werk rijd en mensen door het park zie wandelen, verlang ik ook naar de tijd dat ik niets meer moet, maar dat alles mag. Ik hou van wandelen en fietsen, wil af en toe oppassen op de kleinkinderen en wil ook nog vrijwilligerswerk gaan doen. Wat precies en hoe vaak, dat weet ik nog niet. In elk geval iets zinvols, zoals bij een logeerhuis. Bij de PensioenProeverij word ik geïnspireerd door hoe andere mensen invulling willen geven aan hun pensioen. Je hoort weleens dat mensen in een gat vallen als ze stoppen met werken, dat probeer ik hiermee te voorkomen.’
Jan Willem Hermans (65)
‘Mentaal vind ik het belangrijk om mijn werk rustig af te bouwen’
‘Ik werk het grootste deel van mijn leven al als inspecteur in de staal¬ en funderingsindustrie. Wat mij bindt aan dit werk zijn mijn collega’s, de klanten en de indrukwekkende bouwprojecten. Na veertig jaar in de branche voel ik me daar heel vertrouwd mee. Ik vind het dan ook best moeilijk om over anderhalf à twee jaar met pensioen te gaan. Om die reden ben ik aan het afbouwen en werk ik nu vier dagen in plaats van vijf. Lichamelijk, maar vooral mentaal is dat heel belangrijk voor mij. Om me er echt bewust op voor te bereiden. Ook ben ik mijn kennis al aan het overdragen aan de jongere generatie. Door er op deze manier naartoe te leven, kan ik ook zeker de leuke dingen van het pensioen inzien. Meer thuis zijn, gezellig samen met mijn partner spontaan de fiets pakken, of samen overwinteren in Spanje, Nepal of India. We hebben genoeg plannen! Deze PensioenProeverij biedt inspiratie voor mensen die nog niet zeker weten hoe ze hun pensioen willen invullen. Hoe dan ook krijg je deze dagen mooie inzichten waar iedereen wat van kan leren.’