VOORWOORD
DE KRACHT VAN VOORLICHTING
De kracht van voorlichting is herhaling, weet ook FNV-bestuurder Ger Klinkenberg. Hij vertelt daarom in dit voorwoord helemaal niets nieuws, maar hij wil het gewoon nog een keer gezegd hebben. Vanwege de kracht van voorlichting.
Verderop in dit e-magazine hebben we een artikel over bedrijven in de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ICK), zegt maar de hardware- en service-afdeling binnen de IT-sector. Ik ben de verantwoordelijk cao-onderhandelaar in deze sector. Tot mijn spijt moet ik constateren dat de werknemers voor wie ik onderhandel zichzelf niet goed, of in ieder geval onvoldoende georganiseerd hebben.
Gezien de inflatie eist de FNV forse loonsverhogingen, óók in de ICK. We zijn in deze laatste sector nog in overleg, dus over de uitkomst kan ik nog niet veel zeggen. Wel dat het lastig zal worden. Dit geldt ook voor andere zaken die in de cao toch écht beter zullen moeten worden geregeld, en waarover we eveneens stevig zullen moeten onderhandelen. Een bodem in de afgesproken stijging van de cao-lonen bijvoorbeeld, zodat iedereen ook écht het percentage loon erbij krijgt dat we hebben afgesproken.
En een beter loongebouw, zodat gelijkwaardig werk gelijk beloond wordt. Dit is in de ICK nog altijd niet het geval. En we willen dat het woon-werkverkeer eerlijker wordt vergoed. Zie voor de details bij al deze onderwerpen het artikel verderop in dit magazine.

Waar ik het hier over wil hebben, is de vraag hoe we onze (vakbonds)wensen gerealiseerd kunnen krijgen. Het antwoord zou niet lastig hoeven zijn, namelijk door met zoveel mogelijk werknemers een stevige vuist te maken en ons als één blok tegenover de werkgevers op te stellen.
We hebben in de ICK echter vooral te maken met Angelsaksische bedrijven, en die hebben zo hun eigen dynamiek. En die is anders dan het Rijnlandse model, waarbinnen wij de boel hebben geregeld binnen de bestaande arbeidsverhoudingen en waarbij het uitgangspunt is dat beloning een kwestie is van gedeelde afspraken tussen de cao-partijen.
In het Angelsaksische model is de baas de baas en heeft de markt een dominante invloed, ook op de beloningen. Dat zien we terug in hoe de ICK-bedrijven hun functiewaarderingssysteem hebben ingevuld. Willen we hier iets aan veranderen, dan vraagt dat méér dan het opstellen een petitie met wensen. Dan gaat het écht om mensen organiseren en daadwerkelijk gaan staan voor wat je zegt. Samen!
Ik wil best met mijn vuist op de cao-tafel slaan. Maar dan moet ik wel een stevige achterban hebben namens wie ik dat kan doen. Als dat slaan geen deuk in een pakje boter oplevert, dan heeft het ook geen zin. Want dan weet je dat je ook de jaren daarna volledig buitenspel staat.
Het dus eigenlijk heel simpel: wil jij als medewerker in de ICK een betere cao? Sta dan op en doe mee! Dit geldt natuurlijk ook in andere sectoren en eigenlijk vertel ik zelfs niets nieuws. Ik wilde het alleen nog maar eens gezegd hebben.
Ger Klinkenberg bestuurder FNV Zakelijke Dienstverlening